Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Tone Finnanger, Tilda a její nápady + návod na koně Dala

Na recenzi knížky Tilda a její nápady jsem se moc těšila a taky jsem měla proč. Práce na téhle recenzi mě neskutečně bavila, protože to nebylo jen čtení, ale také tvoření. :) Nakladatelství Metafora mě totiž požádalo, zda by šlo k recenzi nějaký ten návod na ukázku připojit a já byla jen ráda, protože tím se opravdu práce na recenzi stala ještě zábavnější.  Mám pro vás tedy kromě samotné recenze návod na jeden výrobek, který jsme společně s mojí mamkou, která šití miluje, vybraly. Já osobně jsem na tom s tvořením všelijak. Na jednu stranu mě to hrozně moc baví a miluju, když mi pod rukama vznikají krásné a kreativní věci, na druhou stranu jsem docela nešikovná. :D Proto jsem si vzala mamku a její šicí stroj na pomoc.



První ale tedy k samotné knížce. Je rozdělená na tři části - jarní, letní a zimní nápady. Netuším, proč autorka nezařadila podzim, určitě by se dalo něco vymyslet i k tomu, ale nevadí. :) Hlavní specialitou autorky jsou dekorační panenky, které vypadají opravdu krásně. Najdete tu ale i jiné návody – třeba na kabelku, polštáře, krabičky nebo různá zvířátka. Samozřejmostí jsou střihy, které naleznete vždycky na konci kapitoly. Některé návody mají ke střihům i doplňky, které si můžete nakopírovat a použít - třeba šicí stroj, který panenka drží.



 

 
Co se mi v knize hodně líbí, jsou fotky a celkový design. Je opravdu moc hezky nafocená. Na člověka z knížky dýchne strašně milá nálada a hned má chuť tvořit. Však vám hned ukážu, co jsme vytvořily s mamkou my. No a taky k tomu pro vás mám i návod, ať si můžete tvoření vyzkoušet na vlastní kůži. Vzhled knížky ale bohužel není všechno, proto se na konci článku dozvíte i to, proč jsem dvě hvězdy na hodnocení ubrala.


                             DIY NÁVOD – KONĚ DALA                            

 

Postup přepisuji z knížky, ale doplňuji o vlastní postřehy, protože některé drobnosti jsme si s mamkou trochu přizpůsobily podle sebe. Taky jsem postup trošku poupravila, protože něco mi přišlo hlavně pro začátečníky trošku nelogicky poskládané. Doporučuji si první návod pořádně pročíst, pak teprve si nachystat věci a pak znovu číst a při tom pracovat.

Pokud se do tvoření koně pustíte a nebudete si s něčím vědět rady (nevím totiž, zda jsem přetlumočila návod dost srozumitelně), klidně se zeptejte v komentářích nebo mi napište na mail a já ráda poradím. ;)

Potřebujete:
látku na tělo a na hřívu
vlisofix nebo nažehlovací látku
látku nebo stužku na ozdobení
vyšívací přízi
korálky (můžou a nemusí být)

materiál na vycpání (použily jsme nastříhané kousky molitanu)
vlnu (v návodu nebyla, ale my použily ještě na ohon)

střih – ke stažení a vytisknutí TADY (pokud chcete stejnou velikost, jako máme my, tiskněte na A4)


Postup:
1. Z obou látek vystřihněte dva díly dostatečně velké na hlavu a dva díly na tělo.


2. Látku na tělo a na hlavu sešijte, aby šev byl přibližně v místě označeném na střihu. Položte díly na tělo lícem k sobě a sešijte dokola. Samozřejmě necháme kousek nesešitého místa, aby bylo kudy vycpávat.
 



3. Koně vystřihněte, obraťte, vyžehlete. Na rubovou stranu látky na hřívu nažehlete vlisofix, na který předtím obkreslete střih a vystřihněte bez švového přídavku. Nažehlete hřívu na koně. (Zjednodušeně a pro laiky, jako jsem třeba já – vlisofix si prostě nažehlíte na látku, kterou chcete použít a z ní se tak stane nažehlovací. My si to zjednodušily a použily jsme přímo samotnou nažehlovací látku.)






4. Koně vycpěte a pak kompletně zašijte. (Zarazilo mě, že v knize není v potřebách napsán materiál na vycpání. Na jednu stranu je to automatické, ale přijde mi to takové nekompletní.)



4. Mizícím fixem na textil nebo slabým perem vyznačte na hřívě a na hlavě linie, které vyšijete vyšívací přízí barvy dle vašeho výběru. Uzlíky skryjte ve švu mezi hlavou s tělem, kde bude stužka. (My vyšívali, ale ve hřívě jsme detaily prostřihly, aby to bylo zajímavější.)

Tento krok můžete udělat buď ještě před vycpáním nebo až pak, jak vám to vyhovuje.



Nastříhejte proužky látky široké 2 cm se švovým přídavkem. Sežehlete dovnitř švový přídavek a stužky přišijte kolem břicha a krku. (My místo stužek použily přímo ozdobný pás, takže jsme nesežehlovaly.) Chcete-li, ke stužce kolem krku přišijte korálky. (My korálky vynechali, protože mi to přišlo už moc přezdobené, místo toho jsme koníkovi ještě vymyslely ohon, který jsme vyrobily z bílé vlny a přišily. Dala koně ho sice nemají, tak ten náš 100% Dala není, ale zas se nám takhle líbí víc. Určitě při tvoření může pracovat vaše vlastní fantazie a výtvory si můžete přizpůsobit podle toho, co se líbí vám. :)




Koníka můžete napíchnout na stojánek, jako je na fotkách v knížce, pokud ho chcete mít třeba na stole, jako dekoraci. My jsme stojánek nepřidávaly, protože mi asi kůň bude spíš zdobit postel nebo gauč a tam si může pohodlně ležet.;)

No a tadááá – máme koně! Možná ne úplně dokonalého, ale našeho a ručně vytvořeného.





Jak jsem psala, ubrala jsem trochu na hodnocení, a to proto, že mi přišlo, že by návody mohly být psány trochu víc detailně a postup by mohl být poskládaný více logicky. Mamka má s šitím velké zkušenosti, ale já jako začátečník jsem v tom trošku tápala. Při tom autorka sama tvrdí, že mají být všechny návody srozumitelné jak pro pokročilé, tak i pro začátečníky. V knize mi chybělo aspoň pár fotek postupu.

O knize bych určitě uvažovala jako o dárku pro někoho, o kom vím, že ho tohle šití a tvoření baví. Proto pokud máte někoho takového ve svém okolí, neváhejte. :) A nebo jste přímo nadšenec do šití a tvoření vy sami? Tak se do toho dejte. ;)

Autor: Tone Finnanger (Norsko)
Název: Tilda a její nápady
Originální název: Tilda´s seasonal ideas collection
Žánr: hobby
Nakladatelství: Metafora
Překlad: Eva Fuková
Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Počet stran: 144
Mé hodnocení: 3/5

- Tone Finnanger je návrhářka a odbornice na techniky kreslení a malování.
- Tone založila značku Tilda a její firma vyvinula sortiment produktů pro šití a tvoření z papíru.


Kniha mi byla k recenzi zaslána nakladatelstvím Metafora, děkuji.

8 komentářů:

  1. Mas toho konika krasneho :) Tildu znam, ale nesiji podle ni...

    OdpovědětVymazat
  2. Povedl se ti :) já nešiju, ale i tak vypadá knížka zajímavě - pro někoho kdo rád šije super tip :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  3. Tak koník vypadá opravdu skvěle :) já nedávno šila jen tak podle sebe, bez návodu, to by mě asi moc nebavilo, nerada se držím postupů..

    OdpovědětVymazat
  4. Jéé, ten koník je moc pěkný :) Jsi dost šikovná :) Já jsem třeba na šití a vyšívání úplný kopyto :D Jediný, co dokážu je zašít nějakou dírku v oblečení :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jéé, to je super! :) Takovou knížku bych si sice asi nevybrala, ale nakonec výtvory mohou být krásné! :) Podobně jako tvůj koník, který se ti moc povedl! :) Takové recenze by mě také bavily psát! :D :)

    Lifestylebirdie

    OdpovědětVymazat
  6. Ty si taká kreatívna! ♥ Krásne krásne, len tak ďalej ♥♥

    OdpovědětVymazat
  7. Všem vám moc děkuju. :) No, snažili jsme se, tak jsem ráda, že se povedlo. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)