Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Archeoskanzen Modrá, západ slunce a divadlo

Tak máme konečně pátek a já mám za celý týden chvilku, abych si zas vykecala prsty na blogu. :) 

Dneska pro vás mám hlavně tip na výlet do archeoskanzenu Modrá, který je kousíček od Uherského Hradiště. Přítel už tam párkrát byl a z jeho vyprávění mi tahle "vesnička" přišla úžasná, tak jsem se tam chtěla teda konečně podívat také.


Archeoskanzen představuje život obyvatel Velké Moravy a všechno vypadá fakt hodně reálně, protože se po celém areálu jen tak pohybují lidi, kteří jako velkomoravané vypadají i se tak chovají. Odpočívají si tam pod stromem, pletou věnce, krmí zvířata. Toto mi třeba chybí v některých jiných skanzenech - ukázka toho reálného života a toho, jak lidi chodili oblékaní a co během dne dělali. V Modré se mi tohle opravdu líbilo. :) 

Když už jsem zmínila zvířata, najdete jich tam opravdu hodně. Kozy, ovečky, prasata, slepice, kohouti, dokonce tam mají oslíka Filoménu, kterou jsme ale bohužel neviděli. Asi někde odpočívala, protože bylo ten den fakt docela horko. Všechna zvířata jsou na lidi zvyklá, takže si jen tak sedíte na lavičce, přijde k vám koza a začne se mečením a šťoucháním do vás vyžadovat drbání. :D :) 










Vyšli jsme si i nad skanzen ke kostelíku, který není přímo ve skanzenu, ale patří k němu. (Jinak chodit si můžete ze skanzenu a zpátky úplně v pohodě, pán u pokladny je hrozně milý a i když nedává lístky ani nějaké razítka, prostě si pamatuje, kdo už platil, a tak si můžete chodit tam a zpátky, jak chcete. :)) Od kostela je nádherný výhled na okolní přírodu. Skanzen je fakt zasazený do úžasného prostředí. :) Úplně si představuju, jak skvěle se tam musí člověku odpočívat. Klidně bych si tam zajela někdy ještě jednou jen tak, lehnout si s knížkou pod strom a dívat se na tu krásu kolem. :)





Po prohlídce všeho možného jsme se ještě zastavili na večeři v restauraci Skanzen, která je hned pár kroků vedle a musím fakt vřele doporučit!! Pokud vám po procházce vyhládne, určitě se tam mrkněte. My se najedli skvěle. :) Navíc i když má restaurace krátký jídelní lístek, vybere si podle mě každý, najdete jak klasiku, tak pořádné maso pro chlapy. Mě zas vyhovovala i nějaká ta trošku zdravější a lehčí nabídka. :) Fakt nám moc chutnalo, navíc byla obsluha velice profesionální, usměvavá, příjemná a navíc velice slušně a čistě oblečena (což se zdá jako samozřejmost, ale bohužel tomu tak všude poslední dobou není a u mě je to něco, co opravdu hodně ocením).

Byl to krásný výlet, pokud budete mít cestu kolem nebo bydlíte poblíž a takováto místa vás zajímají, určitě je o co stát a měli byste se tam mrknout. ;) 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po výletu jsme večer s přítelem ještě vyrazili zase na kopec s vysílačkou. Už jsem o jeho koníčku psala něco málo v tomto článku. Občas chodí přítel na kopec i pěšky, ale to jen s PMR vysílačkou. CB musí mít v autě, protože k ní má i magnetickou anténu. Já s ním občas ráda vyjedu, protože si u toho hezky odpočinu, popovídáme si u toho, zapisuju mu souřadnice, kam se dovolal, něco hezkého si vyfotím a navíc miluju přírodu takhle k večeru. Tentokrát se nám podařilo vidět i přenádherný západ slunce, což bylo skvělé. :))





Příjemné zážitky se nám prodloužily ještě i do pondělí, protože se mi podařilo vyhrát lístky na divadelní hru Padesátka (možná někteří znáte film a ani nevíte, hra vznikla dříve), takže jsme vyrazili do městského divadla. Představení je pouze o třech hercích (O. Pavelka, J. Prachař a M. Taclík), ale bylo skvělé. Mě osobně někdy víc vyhovuje, když je hra jen o pár lidech. :) Navíc představení trvá jen 70 minut, což je na pracovní den ideální, navíc v téhle hře to bylo akorát. Představení hraje divadlo A studio Rubín v Praze, ale jezdí po celé republice, takže určitě má šanci jej vidět každý. ;) 

To by bylo tak skoro všechno, jen se ještě na konec pochlubím mým raw dortem, který jsem na víkend dělala. Je převážně z datlí, avokáda a kakaa a byl skvělý. ^^ I přítel, který všechny mé zdravé experimenty ochutnává si ho pochvaloval (a taky jeho kolega v práci, protože já tak trochu svými výtvory krmím půlku přítelových kolegů :D). :) Recept najdete u My cooking diary, pokud byste chtěli zkusit. :) 




Teď už máme před sebou další víkend, takže se mějte krásně a pořádně si ho užijte! :)
Studentům navíc přeju, ať si užijí celé dva dlouhé měsíce volna. :) 

Co budete podnikat o víkendu a nebo co plánujete na prázdniny? :)

10 komentářů:

  1. To je krásné místečko a ten dort je snad ještě krásnější :)
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
  2. Ten skanzen je úžasný, jednou jsem byla v podobném na akci, která se jmenuje Beltain, takový keltský den. Hrozně se mi to líbilo, měla jsem na sobě dobové šaty, které mi ušila kamarádka. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný tip na výlet, škoda, že to není někde blíž :D:)

    Cácorka z Prahy

    OdpovědětVymazat
  4. Skanzeny už jsem navštívila asi 4 a vždy jsem byla nadšená, tady jsem ještě nebyla a podle fotek to bude další úžasný skanzen.
    Svět nad hlavou

    OdpovědětVymazat
  5. já v Modré byla před pár lety, a je to tam opravdu nádherné. Budu tam muset znovu zajet a připomenou si tu nádheru a klid.
    Raw dort se ti opravdu povedl, vypadá tak krásně, že bych ho hned ochutnala. ♥

    Měj se v lásce,
    Janet S. ( http://janetsonrisa.blogspot.com/ )

    OdpovědětVymazat
  6. Archeoskanzen mám kousek, ale vůbec mě neláká ho navštívit, nevím proč...

    OdpovědětVymazat
  7. To místečko vypadá nádherně! Určitě jste si to moc užili. :)
    A ten dort taky, i když na mě je to až moc zdravé :D

    Gabux

    OdpovědětVymazat
  8. Ten Archeoskanzen vypadá super, to bych ráda viděla. My tady v Anglii máme living museum což je asi něco podobného a já tam hrozně ráda chodím. I když teda tématicky je to míň zelené a zaměřené na industriální revoluci. Krásné fotky!

    www.cityscape-bliss.com

    OdpovědětVymazat
  9. To je super tip na výlet s dětmi, podle fotek to vypadá krásně! Jezdíme na výlety rádi celá rodina, ale tuto oblast zatím nemáme vůbec zmapovanou, děti ty by nejraději jen odpočívaly v houpací síti , ale to přece nejde dělat celé prázdniny :-) dortík vypadá jako krásná sladká tečka za povedeným výletem, to je také potřeba :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)