Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

57. Zlín Film Festival (2017)

V článku najdete tip na akci - FILMOVÝ FESTIVAL PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZLÍN


Zdravím!
Tak jsem tu konečně s článkem o celém filmovém festivalu. Možná jste četli mini recenze filmů, na kterých jsem byla (pokud ne, tak 1. část TADY a 2. část TADY), ale teď se konečně můžete podívat i na fotky z celého dění festivalu.

Fotky tu nedávám všechny, protože je jich opravdu hodně. Jakože fakt hooodně. I tak je jich tu v článku ale dost. Kvůli tomu jsem ale některé fotky dala do galerie, takže je v článku uvidíte jen jako miniatury. Pokud si budete chtít všechny fotky prohlédnout, stačí na některou kliknout a otevře se vám celá galerie (při tom článek budete mít stále na pozadí). ;)

Nebudu tady psát úplně veškeré info o festivalu. Asi tak 90% doprovodných akcí festivalu je zdarma, kino je za 39,- a jak si třeba pořídit filmpass, s kterým můžete na více filmů za ještě lepší ceny, se můžete dočíst přímo na webu zlinfestu. ;)

Spíš bych ráda napsala, co všechno na festivalu můžete zažít a vidět. Doprovodný program je každý rok opravdu velice bohatý, takže si asi nevzpomenu úplně na všechno, ale pokusím se vám předat co nejvíc informací! :)
 

Filmový festival se koná vždycky na přelomu května a června, letos to bylo od 26. 5. do 3. 6. Program najdete po celém městě. Hlavními místy jsou ale tyto a já vám k nim něco napíšu. ;)

Zlaté jablko (včetně Golden Apple Cinema)
Zlaté jablko je nákupní centrum, takže je to prostor hlavně pro autogramiády. Po dobu konání festivalu bývají každý den tuším dvě. Já na autogramy nejsem, ale knihomol je knihomol, tak jsem letos požádala o podpis Aňu Geislerovou do knihy, kterou napsala a já ji mám doma. Měla hroznou radost, že za ní přišel někdo s knížkou, udělala mi do ní skoro umělecké dílo. :D


Jeden den festivalu tu taky každý rok probíhá pečení s Unicef a známými osobnostmi - tuhle charitativní akci asi všichni znáte, tak nemusím představovat. :) Tento rok pomáhali prodávat třeba Vica Kerekes, Klára Issová, Pavel Nový a další.

Pak je tu samozřejmě kino, tady se odehrávají všechny filmy. Vstupenky můžete koupit přímo tady (akreditace a filmpasy ale pouze v kongresovém centru).

Dříve bývalo hodně filmů a dění i ve Velkém kině a před ním, ale bohužel teď se kino už druhým rokem spravuje, protože je docela staré a jsou tam nějaké problémy, tak se nyní využívá jen chodníku před ním, kam každý rok na chodník slávy přibudou dvě hvězdy dětských filmových herců. 



Park Komenského - Divadelní zóna Pegas Nonwovens
Tady to miluju! Celý týden se o program stará hlavně projekt ZUŠKA? ZUŠKA!, takže je park plný různých divadelních představení, koncertů a podobných věcí. Tento rok jsme mrkli i do stanu, kde bylo dvakrát denně promítání němých filmů za doprovodu živého klavíru, což bylo naprosto úžasné! Mimo děcka ze ZUŠek ale hrajou v parku i jiné divadelní spolky. Nejvíc se mi líbilo kočovné divadlo Ad Hoc. Jsou naprosto úžasní!!! Hra Opera Mafia byla naprosto dokonalá, operní melodie přezpívané do vtipných textů taky, prostě to miluju! Musím na ně ještě někdy zajít. :) Nechápu, jak si můžou říkat jen o dobrovolné vstupné, dala bych jim za to klidně stejný peníz, jako za představení městského divadla ve Zlíně. :)




Okolí zámku - Sad Svobody
Tady se pobaví většinou hlavně děti. U zámku má svůj dům Déčko, takže se tam můžou mrknout, jak se tvoří Zprávičky, na podiu se hraje třeba AZ Kvíz a podobně. Nahože si zas můžete klidně dát opalovačku na lehátkách. :)

Tento rok ale organizátoři přichystali do okolí parku i zdravou gastro zónu, což bylo hrozně super, protože jste si mohli koupit nějakou tu zdravou svačinku, domácí limonádu a podobné věci. Když jste tak třeba celý den na festivalu, nemusíte obědvat nezdravý burger, ale můžete si dát třeba nějakou zdravou plněnou placku. ;)


Open air space (+koncertní zóna)
Tady všechno začíná - z open air zóny můžete sledovat zahajovací ohňostroj. Pak tam o něco výše celý týden můžete chodit na letní kino nebo koncerty. Klidně si ale můžete jen tak dát drink, poslechnout si hudbu nebo si na ni zatančit, protože tu najdete i stan s barem a podiem, kde je také každý den večer nějaká akce.  Navíc je odtud krásný výhled na město! :)





Kongresové centrum
Tady si můžete zajít na zahajovací ceremoniál i závěrečný večer s vyhlašováním vítězů v různých kategoriích festivalu. Najdete tady ale taky info centrum celého film festu, koupíte akreditace, filmpasy, vstupenky, různé předměty s designem festivalu. Kongresák je taky plný výstav. Nejzajímavější je asi každoroční výstava klapek, které tvoří různí umělci a pak jdou do dražby. (Jinak klapky jsou před zahájením festivalu vystaveny taky ve Zlatém jablku.) My jsme tenhle rok mrkli třeba i na výstavu Hermíny Tyrlové.

Každý den se taky před KC koná akce Červený koberec, kde můžete vidět známé osobnosti, které se hezky projdou a moderátor je krátce vyzpovídá. Hned po skončení Červeného koberce je ještě za KC Filmžurnál, kde probíhají delší rozhovory s některými osobnostmi právě z Červeného koberce. Můžete se jich tam pak klidně i něco zeptat. Pro hodně lidí je tohle i příležitost k fotkám a autogramům, já jak už jsem psala na tohle moc nejsem, spíš si fotím sem tak jen tak samotné lidi,co stihnu. :)




Stadion
Na stadionu se každý rok odehrává v rámci film festu i festival Sporťáček, kde si každý může vyzkoušet  různé sportovní vyžití. My to většinou nestíháme, takže k tomu nemám víc informací. Ale taky se na stadionu hrává charitativní fotbáleks hvězdným týmem. Tento rok hrál třeba Filip Blažek, Martin Dejdar, komentovala moc sympatická Kristýna Kociánová, rozhodčím byl Honza Adámek a bylo tam i spoustu dalších známých lidí. Je to vždycky docela legrace, protože samozřejmě hrajou jen tak v přátelském duchu. :) Výtěžek ze vstupného (které je "baťovských 9,99 Kč" nebo co kdo dá) jde vždy na charitu a po zápase nechybí autogramiáda zúčastněných.




Náměstí míru
Na náměstí klasicky najdete několik stánků a podium, jak už to tak bývá. Program je skoro na každý den, nejvíc toho je ale samozřejmě o víkendech. Na náměstí bývá taky Kavárna po tmě a letos přidali i Festival cafe, kde byly opět každý den rozhovory se známými osobnostmi, jen v jiný čas, než v kongresáku.

Probíhají tu taky další charitativní akce - třeba den s  Kapkou naděje nebo s Černými koňmi (všimněte si, že film fest se opravdu v charitativních akcích angažuje hodně, což je super).

Náměstí je taky startem a cílem akce Festivalový půlmaraton. Běžel se tenhle rok teprve po druhé. Pokud se v předstihu registrujete, můžete běžet taky. Ať už přímo půlmaraton (něco přes 21 km), čtvrtmaraton (cca 10,5 km) nebo štafetu. Festivalový půlmaraton tak nějak celkově celý film fest ukončuje (kromě teda večerního slavnostního ceremoniálu předávání cen).



Doufám, že jsem napsala vše důležité, zas nechci mít dlouhý předlouhý. Kdyby vás ale něco ještě napadlo, klidně se zeptejte - v komentářích odpovím. ;) Nejlepší ale bude, když se příští rok na film fest vydáte sami, pokud můžete. Akce opravdu stojí za to! Navíc nejsou nikde žádné velké mačkanice lidí, i když je Zlín v tuhle dobu plný. Jak jsem psala, program je na opravdu hodně místech, takže se lidi rozptýlí a dýchat se dá tak všude. :))


Článek mi dal fakt zabrat, takže budu ráda za nějakou zpětnou vazbu v komentářích, klidně pište, jestli jste někdy ve Zlíně na festivalu byli vy a nebo se chystáte, případně jestli jste třeba byli nedávno na nějaké jiné zajímavé akci! ;)

7 komentářů:

  1. Já jsem ve Zlíně nikdy na festivalu nebyla. Vlastně jediný 'filmový' festival, který jsem kdy navštívila je Anifilm v Třeboni, ale vždycky jsem si ho moc užila a strašně mě baví ta festivalová atmosféra. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, podpis od Ani, tak ten ti závidím. :)
    O tomto festivalu vím, ráda bych se na něj někdy přijela podívat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já festival nenavštívila, ale kamarádka si ho vychvalovala ! :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je super. Mám toho spoustu co dohánět, dlouho jsem na ostatní weby nechodila. O festivalu vím díky instagramu a instastories od tebe :)
    Super fotky, jsi moc šikovná!

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
  5. No teda, ja ani netušila že v Zline sa odohráva aj filmový festival. Ja milujem ich hoc doteraz som nebola na žiadnom no to sa zmenilo príchodom arrfilm festubdo Košíc. A okamžite som sa do nich zamilovala. Milujem klubové a nezávislé filmy. Akurát toho času je pri malom synovi pomenej ale určite si ešte festivaly užijem. Rada by som vidieť aj tie v Karlovy Varoch či v Benátkach ale to už vysoko rubem. No nikdy nevieme kde nás osud záveje 😁

    OdpovědětVymazat
  6. Jak jsi si užívala festivalu jsem viděla na instagramu, takže vážně super. Nádherné fotky!♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)