Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Prvomájový průvod ve Zlíně

V článku najdete tip na akci - PRVOMÁJOVÉ OSLAVY VE ZLÍNĚ
Hezký květen!
Konečně je, co? Dělá mi hroznou radost, když každé ráno při cestě do práce procházím pod rozkvetlými šeříky. Hrozně se už od doby, co vyjdu z domu, těším na tu chvilinku, kdy pod nimi procházím a nasávám tu vůni, co nejvíc můžu. Vždycky mi ta vůně hrozně zkrásní ráno! 

V pondělí se ve Zlíně příchod května pořádně oslavil. Jako každý rok, probíhal ve městě prvomájový průvod a prvomájové oslavy (ale bez jakéhokoliv politického zaměření, prostě jen tak pro radost). Je to vždycky moc pěkná akce. Snaží se odvíjet od baťovské tradice, která začala před 91 lety. (Žádné nucené mávání, jako za dob socialismu, ale prostě klasické oslavy svátku práce a prvního máje.) Pak byla bohužel tradice přerušena, ale Zlín se k ní před 17 lety zase vrátil. Celé náměstí vždycky ožije, zaplní se stánky s dobrotami a atrakcemi pro děti. Zhruba v jednu odpoledne vychází průvod od mrakodrapu - jednadvacítky - a nějak po půl druhé dojde na náměstí, kde je z toho krásná přehlídka. Navíc si můžete na náměstí zdarma vyrobit mávátko, takže můžete atmosféře průvodu ještě přidat (a mávání dobrovolné!). ;)




Průvodu se vlastně může účastnit každý, ale většinou jsou to různé soubory, sdružení, firmy a lidi, kteří mají stejný koníček. Tento rok nebyl průvod tak dlouhý, jako třeba předchozí dva roky, ale pořád bylo na co se dívat. V průvody šly třeba mažoretky, různé hudební a folklórní soubory, fotbalový a florbalový tým, sportovní i taneční kluby, šermířská společnost, dokonce i vírník nebo klub retrívrů (pejsci v průvodu byli fakt rozkošní, hrozně si tu pozornost užívali :D).












Před i po průvodu probíhá i docela dost bohatý program, kde se právě různé soubory z průvodu prezentují. Takže vystoupení třeba právě mažoretek nebo šermířů nechybělo. Průvodu se většinou účastní i klub veteránů, tentokrát byla auta jen vystavená na náměstí a přímo v průvodu nejela, ale to je asi nakonec fuk, podívat se na ně člověk mohl tak i tak. :)

Tento rok vyšlo nádherně počasí. Poslední dobou to s počasím za moc nestojí, ale v pondělí bylo fakt krásně a dost teplo. Je to super určitě i pro účinkující v průvodu, protože nemusí vymýšlet žádné doplňky ke kostýmům nebo uniformám, aby jim nebyla zima.

No, průvod bude určitě i příští rok, takže pokud se vám tenhle náhled na něj líbil a budete mít cestu do Zlína, určitě na něj zajděte mrknout. Je to moc pěkná celodenní akce snad pro všechny věkové kategorie. :)

Jinak nesmím zapomenout na prvomájové líbání pod třešní. My máme jednu hned za domem, tak jsme pod ní vyrazili hned po návratu z náměstí. A taky jsme přinesli jednu větvičku osmyškám, aby nám neuschly. Myslím, že "neuschnutí" splněno, cpali si to do pusinky fakt statečně. :D Jsou celé nadšené, že je konečně jaro a nosíme jim pravidelně něco zeleného z venku, milují to. :)






Co jste dělali na 1. máje vy? :)

6 komentářů:

  1. Já si myslím, že je to hezky ztrávený den a politiku bych do toho vůbec netahala, je fajn když jsou lidi pospolu a nesedí každý doma. U nás bylo aprílové počasí a úplně krásně zrovna nebylo. Vůni šeříků miluji ale u nás ještě nekvetou, přeci jenom Vysočina je chladnější. Já jsem pusu nedostala, takže asi uschnu :-) co se dá dělat. Jinak mám radost že už je květen, konečně ta úmorná zima skončila.

    OdpovědětVymazat
  2. Je super, že se lidi takhle hromadně vůbec sejdou a něco dají dohromady, to už bohužel moc není :) Počasí krásné, taky jsme neporušili tradici pod třešnou. No já mimo líbání pod třešní jsem se učila myslím na zápočet :D tak snad ho mám :)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá jako super akce :) já jsem seděla a učila se, takže žádná zábava :D

    Cosmokočka

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to jako super akce, v Praze bylo všechno snad jen s politiky, tak jako každý rok :D ve Zlíně jsem ještě nikdy nebyla, tak to mám rovnou i jako tip někdy na výlet :)

    OdpovědětVymazat
  5. V Praze jsme taky měli průvod festivalu Studentský Majáles, to byla taky skvělá akce. Vždy když jsou lidi schopní užívat si něco společně, je to paráda. Ale teda letadlo jsme v průvodu neměli, to mě vážně ohromilo. :D

    OdpovědětVymazat
  6. To je fajn, že se to ještě někde dodržuje. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)