Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Jan Míka, Ďábelské desatero

Ďábelské desatero je čtení o pověře, které můžete věřit nebo nemusíte.




V knize sledujeme postavu Evy Žitné, která už v minulosti měla zájem zpracovat téma Desatera do scénáře. Její tehdejší profesor Sedlák ji však odradil kvůli pověře, která se k Desateru váže a celou knihou nás vlastně provází. Podle pověry každý na to, že se toto téma pokusí zpracovat, doplatí. Eva si z pověry dělá legraci. Ale co když na tom něco bude? O mnoho let později se o tom dokonce Sedlák, který Evu ke zpracování Desatera v podobě seriálu nakonec sám přizve, přesvědčí.

Další hlavní postavou je bývalý manžel Evy Adam, který po Sedlákovi má psaní scénáře převzít a psát tak společně s ní. Adam Evu stále miluje, ale ona ho nemůže ani vidět. Jak tohle dopadne? 

Pro mě asi konec nebyl nijak překvapivý. Vůbec celá knížka. Bylo zajímavé nakouknout trochu do zákulisí televizní produkce a scenáristiky, ale jinak jsem očekávala trochu větší napětí. Mě osobně takhle knížka moc do děje nevtáhla. Na začátku jsem pořád čekala, kdy se něco začne dít, pak jsem najednou byla v půlce a za půlkou už jsem se do knížky skoro až nutila. Já jsem teda takový čtenář, který když už jednou něco rozečte, tak to už dočte, i kdyby bylo co bylo, ale občas mě to fakt tak nebavilo, že nebýt téhle mojí vlastnosti, klidně knížku nechám ležet. Příběh mě začal víc bavit asi na posledních deseti stránkách, ale to už bylo trošku pozdě. 


Kniha není vyloženě zlá, na dvě hvězdy u mě dosáhla, nějaký ten děj tam byl, ale prostě to asi není čtení pro čtenáře, který touží po pořádném pohybu v ději a po větší hloubce. A to já ráda čtu občas i jednodušší knížky, u kterých si odpočinu, ale u téhle ani to moc nešlo. Je to takový ten klasický český příběh, který neurazí, ale nenadchne. A pro mě jednoduše trošku nuda, bohužel. 


Velice mě zaujala anotace, která láká na tajemno. Čekala jsem opravdu detektivku, možná i trochu nadpřirozena, ale nic z toho se nekonalo. Působilo to na mě tak, že tu byla snaha o něco velkého a tajemného, ale nakonec z toho je úplně obyčejný román. Takových knížek, jako je tahle, je spousta. Spíš to ale prostě jen není můj šálek čaje, dokážu si představit hodně jiných typů lidí, jak si u toho hezky počtou, takže si každý musí asi zkusit, jestli zrovna jemu tahle kniha sedne nebo ne. :)


Autor: Jan Míka (ČR)
Název: Ďábelské desatero
Žánr: detektivky, romány
Nakladatelství: MOBA
Překlad: Hana Sichingerová
Rok vydání: 2017 (1. vydání)
Počet stran: 240
Mé hodnocení: 2/5



- Spisovatel Jan Míka je také autorem scénářů, třeba k seriálu Život na zámku, Náměstíčko nebo Náves.

Kniha mi byla k recenzi zaslána nakladatelstvím MOBA, děkuji.

Kniha na Databazeknih.cz
Můj profil na Databazeknih.cz

5 komentářů:

  1. Tak to je docela škoda.. Také bych od takové knihy čekala trošku víc a asi přesně i nějaké to nadpřirozeno, jak píšeš. Jinak tuto "dočítací" vlastnost mám také a taky jsem na ní jednou nepěkně doplatila, když jsem si vybrala fakt příšernou knihu.. Hra na Bohy se jmenovala tuším... Zdála se být pecková a nakonec to vypadalo spíš jak učebnice kvantové fyziky či co -_- Na to že jsem schopná přečíst knihu klidně za dva dny, tohle jsem drtila nejmíň 3 měsíce :( Doufám, že se mi podobně špatný výběr knihy už nestane :D

    OdpovědětVymazat
  2. Wow! to je fakt úžasné ! Klidně mrkni i ke mě :) http://worldbymeandme.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to je škoda že se nic z toho nekonalo, upřímně bych asi byla naštvaná kdybych si knihu koupila dle anotace a pak tak skoro nic takového nebylo

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  4. what an amazing post :)
    have a nice week!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to je docela zklamání. Anotace vypadala fakt dobře!

    Gabux

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)