Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Flora Olomouc 2017 a Svatý Kopeček

V článku najdete tip na akci - FLORA OLOMOUC
V článku najdete tip na výlet - OLOMOUC, SVATÝ KOPEČEK
Zdravím!
Dnes mám pro vás článek z Olomouce, jak jsem slibovala. Po dvou letech pauzy jsme opět s mamkou vyrazily na Floru - a tentokrát se k nám přidal i přítel. Už jsem tu o Floře kdysi psala, ale většinou jen tak zběžně, dneska bych Vám o ní chtěla říct něco víc.

Kdo Floru nezná, ještě malé vysvětlení - je to vlastně jedna velká zahradnická výstava květinek, rostlinek a všeho kolem. Koná se každoročně ve Smetanových sadech v Olomouci a můžete vyrazit buď na tuhle jarní etapu nebo potom ještě na letní, která tenhle rok bude od 17. do 20. srpna. V rámci vstupného, které je 120 korun v předprodeji a 150,- na místě, máte i vstup do skleníků, kde můžete obdivovat třeba plno druhů kaktusů, masožravek, ale i jiných rostlinek. V některých sklenících narazíte i na nějaká zvířátka, třeba želvičky v jezírku, které z kamene jedna druhou vystrkují, aby měly lepší místo na slunění. :) 
 


Plno toho je k vidění taky v různých pavilonech, kde jsou květinky naaranžovány, aby se každé oko potěšilo. Jinak teda skoro všechny rostliny jsou živé a rostoucí, jen sem tam narazíte na řezané. 

Flora má také své podium, kde běží program. Většinou jsou to nějaké soutěže nebo koncerty. Tento rok například Leona Machálková. Víc se mi ale spíš kdysi líbilo, že tam probíhala soutěž mladých talentů, takže tam děcka kolem 13-15 hráli, zpívali - a strašně jim to šlo, protože byli většinou ze ZUŠek. 

Venku v celém parku najdete spoustu stánků, kde si přímo různé rostliny a pomůcky k zahradničení můžete nakoupit. Výběr je opravdu veliký, moje mamka vždycky odchází s plnou náručí nových přírustků na svoji zahrádku. :D My s přítelem jsme si letos pořídili převislé jahody už přímo k květináči, ale na doma taky třeba kaktus - opuncii, která by měla mít dokonce i plody. Tak jsem zvědavá, jak se nám zadaří, jsme na tohle oba docela lajdáci, ale budeme se snažit! Ještě mám z Flory jahodovou mátu. Věděli jste, že máta se dá koupit v několika různých variacích? Chcete čokoládovou, citrusovou, pomerančovou? Klidně! ;) 















Co se mi nelíbí, je spoustu stánků naprosto mimo téma výstavy. Některé stánky mi tam tolik nevadí, například různé občerstvení je určitě potřeba, perníková srdce - budiž, koneckonců to vytváří hezkou atmosféru. Ale opravdu nepochopím, proč tam musí být dvacet stánků s hadrama. Kdo jede na zahradnickou výstavu, aby si kupoval levné hadry? 

Jinak se ale tento rok akce moc vyvedla, i když počadí bylo fakt aprílové. Pokud nebudete mít v termínu konání další Flory, ať už letní nebo jarní, co dělat a máte blízko Olomouc, můžete vyrazit. Je to za hubičku a ani nemusíte být velicí zahrádkáři (já třeba zahrádce rozumím asi jako koza petrželi - sice malou zahrádku mám a už se podařilo minulý rok i něco vypěstovat, ale taky mám vždycky maminku na telefonu, jinak by nebylo nic :D). Akorát moc asi nedoporučuju brát na akci děti, je dost možné, že se tam budou nudit a nebude se jim pořád chtít chodit. Ale pokud je brát budete, i pro ně se něco najde. Jsou tam asi tři malé kolotoče, hodně stánkařů rozdává balonky zdarma a v parku je i dětské hřiště, takže se můžou zabavit. Dokonce je na Floře vždy nějaká aktivita - tento rok třeba bylo možné si pujčit a vyzkoušet zdarma koloběžky, což neocení jen děti, ale i dospělí. :)

Na Floru doporučím vyrazit hned ráno, vyhnete se davům lidí. Cca do 11 hodin dopoledne to je ještě jakž takž v pohodě, pak už se to začíná dost plnit, my tam vždycky jsme hned od devíti zhruba do jedné, půl druhé - potom odjíždíme trávit zbytek dne někam jinam. Tentokrát jsme třeba vyrazili na Svatý Kopeček.

Tip na tohle místo vymyslela mamka, protože už tam jednou byla. No a mě to docela zaujalo, protože takové místa s výhledem miluju. Na Svatém Kopečku je opravdu nádherně.









Navíc NAPROSTO DOPORUČUJU kavárnu Na kopečku. A ne - nedomluvili si se mnou reklamu - jen si to prostě zasloužili! Kavárna je naprosto kouzelná, prostorná, čistá a útulná. Ceny jsou super, kafe dobrý, zákusky taky - a že je z čeho vybírat!! Dokonce, co jsem tak pochopila, si každý den můžete vybrat i z asi 5 polévek a 3 hlavních jídel, což mi přijde skvělé. Je to sice kavárna, ale myslím, že hodně lidí uvítá, když se na výletě zrovna i dobře nají a nemusí se od místa moc vzdalovat. Mamka si jednu z polévek dávala a moc jí chutnalo. No a jako třešnička na dortu - upravená a strašně milá obsluha. To já umím ocenit. Opravdu hodně mi vždy záleží na tom, kdo mě obsluhuje, protože mi může buď náladu zkazit nebo mi ji na zbytek dne vylepšit a tady se jedná o druhý případ. Navíc je moc pěkné, když je obsluha slušně oblečená. Poslední dobou se mi hodně stává, že mě přijde obloužit někdo v teplákách, z kapsy mu ještě čouhá kapesník a vůbec - nepůsobí dobře. A tadá - stačí obyčejné slušné oblečení a hned vše vypadá jinak. Velké díky celému personálu i provozovatelům kavárny - takto to má vypadat! A k tomu můžete v kavárně koupit pohledy nebo třeba určitě výtečné čaje. Určitě se tam zas vrátím, protože se v létě chystáme s přítelem i do zoo v Olomouci, která je také na tomto kopečku.


 Už jste někdy na Floře v Olomouci byli? Jak se vám tam líbilo? :) A co oceňujete v kavárnách vy?

16 komentářů:

  1. Panebože, tam to vypadalo nádherně. ♥ Jen škoda, že do většiny zámečků a hradů se vozíkem nedostanu. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli budeš mít někdy cestu do Olomouce, tak na kopeček si vyjet můžeš, pokud máš možnost autem. Parkování je blízko a tuším, že se dá ke kostelu dostat i s vozíčkem. Ne úplně k němu, skrz schody, ale i pod schodama je krásný výhled na Olomouc a zvenku je okolí kostela krásné taky. :) Přes sezonu je i v okolí prý pár stánků s dobrotama a kavárna má i zahrádku, kam by neměl být přístup s vozíkem složitý, ale nezkoumala jsem zahrádku úplně do detailu, tak nechci kecat.

      Vymazat
    2. Tak ještě dodatek - koukala jsem na google mapy a ze zadu se dá dostat i přímo ke kostelu, z druhé strany je místo schodů normálně chodník do kopce. :)

      Vymazat
  2. Já osobně na Floře byla jednou a jediný, co si z toho pamatuju jsou stánkaři a plný parkoviště :D Olomouc je ale nádherná a na Svatém Kopečku je krásná ZOO

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
  3. Opět krásné fotečky. Já jsem na Flóře byla ze školou ve čtvrtek. Měly jsme tam výstavu v pavilónu C a moc se nám povedla. Jinak flóra je vždicky překrásná. HOdně se mi tam líbí záhony tulipánů, které jsou překrásné.

    http://odzacatku.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Krásné fotky je fajn že se ti výlet povedl a že jste si výstavu užily. Já jsem byl na floře naposledy před dvě mi roky a tehdy jsem o tom také psal článek na blog. Bylo to tehda menší peklo měli jsme nádherné počasí a to přilákalo do sadu opravdu spoustu návštěvníku. Již ráno dopravní situace v Olomouci kolabovala a parkování byl jen jeden problém. Navíc tam bylo opravdu mraky lidí a do některých pavilonu se stály opravdu dlouhé fronty. Tak jsme byly na další rok z podobné akce vyléčeni. Letos jsme plánovaly že se na místo činu vrátíme nicméně počasí i předchozí nemoci rozhodly že bude lepší držet se pro tentokrát v teple rodinného krbu.

    Článek o floře v roce 2015

    Ijacek.007

    OdpovědětVymazat
  5. pekné fotky, taký výlet by sa mi páčil, a tie tulipány, juj :)

    OdpovědětVymazat
  6. Je tam pěkný nával, krásné fotky. Na Kopečku bydlela moje tchyně takže to tam dobře znám. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Chodíme na Floru často, Olomouc máme kousek. Ocenuju, že si s ní dají vždy záležet, to prominu tu kupu lidí :D Kopeček je krásný, byli jste i v zoo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždyť v článku píšu, že do zoo se teprve chystáme. ;)

      Vymazat
    2. no vidíš, to jsem přehlídla, promin :)

      Vymazat
  8. Ty tulipány! Nádhera! Škoda jen, že Oloumoc je víc z ruky než Kroměříž :D A taky nechápu, proč všude na všechny veletrhy cpou ty hadry...

    OdpovědětVymazat
  9. Flora Olomouc je krásná, byla jsem na ní asi dvakrát, máme to trochu z ruky, ale vždy to byl zážitek. Byla jsem překvapená, že tam tedy mají i stánky s oblečením, za mě to na akci tohoto druhu úplně nepatří, dceru hned zaujala dětská peněženka a už ji musela mít. Zoo na Svatém Kopečku je sice menší a nepatří úplně mezi naše nejoblíbenější, ale hezká je taky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)