Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Masopust v Kroměříži

 V článku najdete tip na akci a výlet - KROMĚŘÍŽ, MASOPUSTNÍ JARMARK A MĚSTO

Hezkou neděli přeju!
Taky už se u vás konečně oteplilo? Tu ve Zlíně tento týden sem tam docela pršelo, ale jinak bylo už konečně tepleji. No a včera, i když teplota zase malinko klesla, byl totálně krásně prosluněný den! Z toho jsem měla radost, protože jsme od rána měli naplánovaný výlet do Kroměříže, která je od Zlína asi půl hodiny autem. Konal se tam masopustní jarmark na Hanáckém náměstí, a taky jsme si chtěli projít samotné město.





V Kroměříži už jsme asi třikrát byli, ale vždycky jen na procházku po květné zahradě. Ta je nádherná, a prošli jsme ji už jak rozkvetlou, tak zasněženou. Je to hlavní krása, za kterou člověk do Kroměříže jede. Ale za podívání určitě stojí i zbytek města. 

Včera ráno jsme první ale mířili právě na ten jarmark. Přijeli jsme akorát! O půl 10 zrovna průvod masek přicházel na náměstí. No a hned jsem byla nadšená! Byla to opravdu krása, masky byly skvěle udělané a pestré, lidi veselí, děti rozdávaly papírové růže - celá ta atmosféra masopustu na mě prostě úplně dýchla! :) 










Ještě víc nadšená jsem byla po tom, co jsme obešli náměstí se stánky. Náměstí je krásně prostorné (takže se nikdo na nikoho nemačká a ulice mezi stánky jsou široké), je u něj i dětské hřiště a parkování zdarma po celém jeho obvodu (což je super, protože když na jarmarku nakupujete, jako my včera, můžete si průběžně nosit věci do auta, které máte vlastně kousek). Taková málokde zmiňovaná, ale důležitá věc je, že hned na náměstí jsou veřejné záchodky. :D

Stánky byly taky pecka. Úplně něco jiného, než ve Zlíně. Když jdu na jakýkoliv jarmark ve Zlíně, je to pořád to samé. Až na asi tři výjimky tam vždycky najdu dvacet stejných stánků s punčem nebo pivem (podle ročního oddobí), několik s párkama v rohlíku a minimum stánků s nějakými výrobky. Tady v Kroměříži to bylo úplně naopak.


Každý stánek nabídnul něco jiného, bylo to nádherně pestré. Mohli jste si tak dát jak klasicky klobásy a halušky, tak třeba i sladké vdolečky, skvělé sýry, guláš nebo bramboráky. Dokonce třeba horký karamel. Nechyběl taky ten horký punč, káva, víno, ale i pivo a limonáda na osvěžení. Taky jsme narazili na stánek s raw a bezlepkovými sladkostmi, kde byla hrozně milá paní, která nám hned dala ochutnat a vysvětlila, jak všechny dobroty vyrábí. Hned jsme si museli něco koupi, bylo to famózní! 

Našlo se i plno stánků s krásnými věcičkami - třeba s hrníčky, nějakým drobným oblečením, přenádhernými dřevěnými výrobky, domácími mýdli, vykrajovátky, lžičkami ozdobenými fimo hmotou, které vypadaly mimochodem fakt dokonale, a plno dalšího! Prostě nádhera. :) Dokonce jsem objevila vařečky se jmény a hned jsem musela celé naší generaci nakoupit. :D 




Samozřejmostí byla hudba. Tady musím zmínit, že se mi moc líbilo, že hudba neduněla celým náměstím. Když jste si ji poslechnout chtěli, přiblížili jste se k podiu. Na druhé straně náměstí jste ji ale slyšeli už jen lehce, a mohli jste se tak pobavit s lidmi kolem. Ve Zlíně na náměstí vždycky hudba duní na míle daleko a tak se lidé mezi sebou ani moc nebaví, protože se prostě neslyší a přeřvávat se nikoho moc nebaví. 

Na kraji náměstí byli poníci pro děti (a hurá, nejezdili furt dokola v kruhu o průměru dva metry, jak to bývá jinde, měli širší prostor) a taky krásný unikát - starý kolotoč na ruční pohon - úžasné! :D :)


Musím říct, že tato akce se opravdu hodně, ale hodně povedla! Pokud budete mít příští rok chvilku, určitě se na masopustní jarmark v Kroměříži zajeďte podívat. Je to klasická maloměstská akce, za to ale asi nejhezčí, na jaké jsem kdy byla! :) Sice na podiu kromě hudby nebyl žádný jiný program, ale musím říct, že mi vůbec nechyběl, protože všechnu zábavu obstaral zbytek. :) 

Nechci Zlínu nijak křivdit, taky jsou tu povedené akce, ale s některými věcmi by se od Kroměříže opravdu mohl Zlín hodně naučit! 

Po jarmarku jsme se šli projít městem. Chtěli jsme se mrknout do podzámecké zahrady, kde jsme ještě nebyli. Bohužel byla ale zavřená, kvůli neschůdným cestám, což vzniklo tím, jak celý týden tál sníh a pršelo, takže to bylo pochopitelné. (Nevadí, o důvod víc zas brzo do Kroměříže zajet!) Dali jsme si teda aspoň kávu ve Velo Café na Velkém náměstí (doporučuju, opravdu nádherná a příjemná kavárna!). Po kávičce jsme se ještě trochu prošli a ochali nad nádherou tohoto města. :) 









Byl to fakt krásný výlet, navíc s tímto počasím! :) Vůbec celý den byl skvělý. Při zpáteční cestě jsme se stavili ještě v Otrokovicích na pozdní oběd.



Potom jsem šla navšítivit babičku do zlínské nemocnice, dala jí papírovou růžičku, taky tu vařečku a ukázala jsem jí všechny fotky z masopustu. Taky se jí to moc líbilo a byla nadšená. Jsem ráda, že jsem ji tím mohla potěšit. :) Za poslední rok nám babičku do nemocnice berou nějak častěji, ale tentokrát to naštěstí není nic vážného. Raději jet několikrát zbytečně, než jednou pozdě. No, já mám nemocnici od bytu kousek, takže pro mě není žádný problém za babi vždycky zajít, protože to v nemocnici se zábavou určitě není žádná hitparáda.

Večer jsme si dali ještě krásnou tečku na konec tohoto dne. Zašli jsme si do kina na francouzský film I dva jsou rodina. Určitě si zařaďte tento film do seznamů těch, které nutně musíte vidět! Stojí to za to. Je to nádherná "dramedie". A totálně mě to dostalo, že s tím můj mozek pracoval ještě celou noc (vlastně možná ještě teď pracuje).  Ale nebudu nic prozrazovat, protože celý děj filmu je tak nepředvídatelný, že nejmenší zmínka o čemkoliv může být spoilerem. Prostě se na to podívejte, tečka. ;)

Jakou jste měli sobotu vy? A byli jste někdy v Kroměříži?

13 komentářů:

  1. Nejlepší je medvěd. A hrníček s kocůrem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo!! Hrníček bych hned brala, ale už jich mám doma hrozně moc, a z toho dva kočičí. :D Další už nemám kam dávat.

      Vymazat
  2. Krásné fotečky, já celousobotu prosedělaa na zadku,ale za to jsem připravila článek na zítra. Jinak v Kroměříži jsem byla ze školou v květné zahradě. Ale chystám se tam ještě jednou do zámku.
    Měj se hezky Majdalenka

    OdpovědětVymazat
  3. Takéto akcie mám veľmi rada, no u nás v meste toho moc nie je :) xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  4. Kroměříž je krásná, byla jsem tam několikrát :) Ty masky se jim fakt povedly, i program tedy. Byli jste i v tom zrcadlovém bludišti na náměstí? Je super.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jsme tam někdy minulý rok a bylo to fajn. :)

      Vymazat
  5. Moc krásné fotky, já byla na masopust v Brně, teda, nebyla, viděla ho z tramvaje, ale i to se počítá ! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty vařečky mám doma taky a přijde mě to strašně roztomilý :) u nás byl masopust poměrně slabší, ale to je asi tím, že jsme malá vesnice :D jinak fotky jsou moc pěkné :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky a moc hezké kostýmy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Masopust jsem upřímně nikdy neslavila, ani se ho neúčastnila. Holka z města no :D Fotky jsou super. Článek mi připomíná, že musím začít cestovat i víc po ČR a okolí. Přijde mi, že se pořád jen ženu za nějaký louže :)

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
  9. Jeee, to je krásný! Tady mají taky něco podobného :)
    Ejnets in Lisboa
    Přidej se do skupiny na fb pro cestovatele TADY

    OdpovědětVymazat
  10. Moooc pěkné fotky. U nás se Masopust nikdy nijak neslavil, ale přítel je z pravé choské vesničky a tam se to drží se všemi tradicemi a probíhá hodně bálů, ne jen masopustní průvod, ale ne vždy to byla sranda - chodit v kroji když byl venku sníh například :D

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  11. Také se přidávám k neslavičům, ale podle fotek to musela být parádní akce a Kroměříž vypadá na nádherné město :-)

    Králičí máma

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)