Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

Vánoční nálada zde!

 V článku najdete tip výlet/akci - VALAŠSKÝ MIKULÁŠSKÝ JARMEK VE VALAŠSKÝCH KLOBOUKÁCH
Zdravím!
Dneska mám krásně vánočně laděný článek, takže doufám, že vám navodím nějakou tu vánoční náladu, pokud ji ještě nemáte. :) Jediné, co mi do toho chybí je sníh. Zatím u nás byl jen tak centrimetr jeden den, ani jsem si to nestihla vyfotit. :D :) No, třeba to bude na Štědrý den lepší, necháme se překvapit. :)

Minulou sobotu jsem jako každý rok šla mrknout na Valašský mikulášský jarmek, který se koná už několik let pravidelně v městečku kousek od našich (kdo ho znáte, budete asi vědět, o čem mluvím :)).  Letos jsem vyrazila s matinkou, protože milý oprášil svoje herecké umění a šel se mihnout před kamerou pro jeden filmo-dokument, takže musel být jinde. No i s mamkou jsme si to užili hezky. Šli jsme hned brzy ráno, protože nemám ráda davy lidí a po ránu to není tak zlé, když chce člověk omrknout hezkou akci a něco si i vyfotit. :) Obdivovala jsem především stánečky s všelijakými ručně dělanými krásami, to já můžu. :) Utratila bych za to majlant, mít víc peněz nazbyt. :D Koupila jsem ale aspoň krásný kočičí hrneček (fotka byla tuším u mě na instagramu). ^^



No a ručně dělané jsou vlastně i masky čertů na fotkách, jednu z nich prezentoval náš kamarád a tak byl i tak hodný a chvíli sebou přestal třepat, abych ho mohla vyfotit. :D Čerti jsou na téhle akci tradicí. Je to přecejen mikulášský jarmark a naši nás tam brali od mala, abychom chvíli vydrželi hodní. :D Pro tento jarmark jsou tradiční spíše kostýmy a čerti se zmalovanými tvářemi, ale poslední tuším dva roky, možná i více se zapojil jeden strašně šikovný klučina, co pracuje se dřevem a vznikly tak i tyto masky, které jsou sice spíš pro větší děti, ale je to nádherná práce! :) 

Tento víkend jsem koukla taky znovu na vánoční trhy ve Zlíně. No a...nic moc. Přijde mi to každý rok stejné a každý rok nijak vyjímečné. Jsou to trhy typu nenadchne, neurazí. Navíc to tu bývá většinou dost namačkáno lidmi, takže jsme tam ani nestrávili nijak moc času. Nějak na mě z toho moc vánoční atmosféry nedýchlo. Co vím, tak jsem nikdy na trzích ve Zlíně netrávila dýl, než hodinu, člověka tam nějak nic nedrží, jako třeba v Olomouci, kde je výborný punč, hrajou tam koledy a všechno je tak nějak milé. No, na druhou stranu se Zlín snaží a spíš to komplikuje i to malé náměstí, které prostě zlíňákům asi velikostně na vánoční setkávání nestačí. :)

Byla jsem i na rozsvícení stromu v Tečovicích (odtud bohužel nemám fotky, protože se mnou nebyl Niky), což je u Zlína (prakticky je to část Zlína) a tam se mi líbilo moc! :) Bylo to tam takové milé, malé, rodinné, což já - holka, sice z města, ale miniaturního města - ocením. :) Navíc bylo vidět, že se fakt snaží o příjemný program. Já osobně dám o Vánocích přednost mladé zpívající slečně z místní základky ve slušivém kroji, živému betlému s živými kozami, ovcemi a pasteveckým psíkem, než rádoby hvězdám "celebritám" a mačkanici, jako je na zlínském náměstí.

 
Následující sobotu se s milým chystáme ještě mrknout na trhy v Praze. Vůbec by nás to tento rok nenapadlo, ale jak už jsem možná psala, vyhráli jsme vstupenku do Království železnic, což on si prostě za žádnou cenu nenechá ujít (hm, dobře, já taky ne :D) a tak jsme si řekli, že to zrovna spojíme s procházkou po Praze i nějakými těmi trhy. Docela se bojím, že bude taky napráskáno lidmi, ale uvidíme no, snažíme se vždycky vyčíhnout takový čas, kdy moc lidí není, abychom si to mohli užít v klidu. :) Určitě pak dám zase info s nějakámi fotkami! :) 

No, kromě obrážení různých předvánočních akcí a ochutnávání svařáků a punčů máme vánočně naladěno už i v bytě. Vyvěsili jsme světýlka, pozapalovali svíčky, nazdobili stromeček, já dokončila cukroví, které jsem chtěla, ať máme co mlsat a najednou je to tu tak nějak víc útulno a vždycky se cestou z práce těším, jak si u těch svíček a světýlek uvařím čaj a začtu se do knížky. ^^ (Což sice dělám i mimo advent, ale určitě chápete, že teď je to ještě příjemnější!) No, jděte si taky udělat čaj a udělat si předvánoční pohodu! ;) Furt všichni naříkají, jaký je to před Vánoci shon, ale přece to každý máme takové, jaké si to sami uděláme, no ne? :)

Ještě víc vánočních fotek na mém instagramu! 


2 komentáře:

  1. Masky čertů jsou teda krásně propracované, něco podobně strašného jako Krampus čerti ale tohle je fajn že jsou naši. Vůbec nevím že u nás v ČR někdo něco takového vytváří. No, já bych měla strach, takže mě by tam nikdo nedostal a to už dávno nejsem dítě. Na železnice bych se taky ráda koukla, musí to být super podívaná.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty masky jsou na jednu stranu parádně propracované, ale potkat bych v nich nikoho teda nechtěla :D Do Prahy jsem se taky chtěla s přítelem kuknout, ale nakonec to nevyšlo, tak jsme byli aspoň na rozsvěcení stromečku v Olomouci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)