Chceš nějakou audioknihu? Tady na Audiolibrixu najdeš můj slevový kód 20% na první nákup.

V Kroměříži se chystá kočičí kavárna - pomoct ke vzniku můžete i vy!

Vítám vás u nového článku! :)
Dneska to bude trochu neobvyklé, protože tu na blogu chci zmínit o nově chystané kočičí kavárně v Kroměříži Kitt&Café Toulavý ráj.

Abych předala co nejvíc informaci, trošku jsem se o všem pobavila s Katkou, která stojí společně s Pepou za vznikem kavárny.


Pepa je hospodský snad už od narození a jednoho dne zakopl o Katku, která je blázen do kreslení a zvířat. První spolu adoptovali československého vlčáka, o pár let později miniaturního bulteriéra.
Jednoho dne byla Katka oslovena, aby kreslila portréty do aukcí a pomohla tak útulkům. To jí ale zabralo většinu volného času a po chvíli to přestalo stačit. Pomoc byla stále třeba a pár obrazů to nezachránilo.
Mezitím se na scéně objevily dvě kočičí slečny. Obě byly doneseny na hlučnou oslavu narozenin jako nevhodný dárek. Okamžitě utekly a nikdo je nemohl ulovit. Kousek vedle stála Pepova hospoda a kočičky zamířily přímo tam, kde žalostně mňoukaly, dokud si jich Katka nevšimla. Odchyt trval několik dní a vrácení nepřipadalo v úvahu, neboť kočičky měly být zlikvidovány. Zde nastoupila Cat-mania a svými radami pomohli Katce a Pepovi, aby kočičkám vytvořili šťastný domov. Stávající smečku tedy tvoří dva pejsci, dvě kočičky a dva milovníci zvířat. ;)

Kavárna má už i domov a to na adrese Třebízského 1331, Kroměříž (naproti čerpací stanici Robin Oil směr Kojetín) a otevření by mělo proběhnout na přelomu října a listopadu .
Mám pro vás v článku i nějaké fotky z míst, ve kterých kavárna vzniká.
Je tam ještě hodně a hodně práce, ale aspoň si každý uvědomíme,
že nic nefunguje stylem "šup a máme kavárnu", když pro to chce
člověk něco víc udělat. 

,,Milujeme polohu kavárny, zahrady jsou za rohem, náměstí také, ale je tam klid a bezpečí.
Někdo by mohl namítat, že jsme tak trochu zastrčení, ale věříme, že právě tím k nám najdou cestu lidé se srdcem.
Nechceme být atrakce pro turisty bez zájmu o zvířata.“



Můžeš nám prosím vysvětlit, co vlastně kočičí kavárna znamená a jak to celé funguje?
Kočičí kavárna - pro nás tak trochu jiný mix světů. Primárně je to, jako když smícháte dětský domov a mléčný bar s cukrárnou a pak sledujete jak jsou všichni šťastní. :D  V naší kavárně budou pobíhat děti chlupaté (čtyřnohé), budou tam mít dočasný domov a hledat ten nový. A každý, kdo nemůže mít kočičí lásku doma, si u nás může užít muchlání a mazlení.

Kde se u vás vzal nápad, že si zrovna vy a zrovna v Kroměříži otevřete kočičí kavárnu?
Už delší dobu pomáhám depozitům, kterým jsem kreslila obrázky aukcí a podobně. Mám dvě kočičky, které jsem zachránila a nedokázala jim najít nový domov (ony mě uhranuly!!!). Obrázky jsem kreslila v práci a časem mi přišlo líto, že nedělám něco efektivnějšího, aby ta pomoc stála za to. S potěšením jsem zaregistrovala projekt Pelíšku* v Brně a snila sen.
(*pozn. Pelíšek je první umísťovací kavárna v České republice)

Můj drahý chlap časem přišel s tím, že vedle se pronajímá objekt (je to hospodský tělem i duší) a šla by udělat kavárna, kde můžu mít svoje kočky (on těžký alergik, tak mám kočičky u sebe doma) a navíc budu v práci pracovat a ne kreslit. (nadsázka, je to zlatý chlap;)) Nebyla bych ženská, abych se toho nechytila. :D Pak už jsem našeho (mého)  pana Vedoucího vezla pod vlivem prášků na alergii do Pelíšku, kde jsme se poradili a byli vůbec krásně přijati.

Chvíli jsme hledali prostor ve Zlíně, ale naráželi jsme na nedostatečnou velikost a takové ceny, až hanba. Mezitím jsem několikrát jela přes Kroměříž a kochala se. Až padlo rozhodnutí, okouknout, co Kroměříž nabízí, a objevili jsme prostory s úžasným majitelem, na fajn místě a skvělým potenciálem. Než jsme prostory najali, oslovili jsme milovníky koček ze skupiny Cat-mania a Kočky v nouzi Kroměříž, kde jsme to konzultovali a zjistili, že lidé v Kroměříži a okolí jsou super. Také byla lepší odezva díky dálnici, přeci jen dostupnost je úžasná.   


S jakými depozity budete spolupracovat a co všechno tato spolupráce obnáší?

Chceme, aby kavárna pomáhala. Proto pro naše depozita budeme pořádat akce a sbírky, tvořící dny, vernisáže, kde bude možné koupit výtvory a přispět depozitu. Za kavárnu věnujeme za každý prodaný kousek sortimentu Kačku jako dar a kačka ke kačce může dát krásnou částku. Depozitům ulevíme i tím, že na sebe převezmeme péči o jejich kočičky u nás. Budou tak moci přijmout kočičky, pro které bude místo.



Kočičky  z depozit k nám přijdou zdravé, kastrované, očkované, testované, případně čipované. Adopce budou probíhat za dozoru depozita. Vlastně budeme taková velká dočasná péče. ;)  Depozita zase pomůžou nám s kočičkami z odchytu, když bude třeba. Chceme být s našimi depozity jedna velká rodina.

Depozita, která přijala naše podmínky:




Kolik kočiček může zhruba najednou kavárna pojmout?
To je záludná otázka, celkově má kavárna 170 m² a to je spooousta místa.

Záchytných karanténních boxů je ve výrobě 10, a doufáme, že se nám povede domluvit s městem Kroměříž odchytu koček v nouzi a umístění u nás. Část bude karanténa, aby nám nové kočičky nenakazily usedlíky, pak kočičí odpočívárna, která bude mít hromadu pelíšků.

První plán bylo deset kočiček, teď je to 10+2-3 stálé a upřímně pokud uvidíme, že se na prostoru kavárny kočičky ztrácí, je pořád rezerva. ;) Přesné číslo uvidíme po vybavení kavárny nábytkem a konzultaci s depozity a Krajskou veterinární správou.  

Na co by si měl člověk dát při návštěvě kočičí kavárny pozor? A co třeba takové návštěvy s dětmi?
Hlavně na alergii a úrazy. Samozřejmě vše ošetříme, ale kočičky můžou při neopatrné manipulaci škrábnout. Také k nám není vhodné chodit, když je člověk nemocný. Co se týká dětí, vychované děti rozumných rodičů vítáme. Je potřeba jim ale ukázat, jak se ke zvířátkům chovat. Všude budou provozní podmínky, kde bude vše popsané a se kterými vstupem souhlasíte. Nenecháme ale naše kočičky trápit, ani dětmi,ani dospělými. Ona paní vrchní taky umí kousat! :D

Na co se můžeme kromě kočiček a kávy ve vaší kavárně těšit?
Na spoustu dobrot, dortíků a dezertů i něco slaného na zub. Ať už chcete bezlepkové, raw, veganské - to samé i nápoje. U nás nenajdete limonády a komerční zboží. Chceme mít většinu sortimentu domácí. :)  Mléčné koktejly z různých druhů mléka, mošty, šťávy, skvělé čaje a spoustu dalšího.

Dále se těšte na dílničky vedené dobrovolníky, kde budeme společně tvořit pro sebe i útulky, výstavy, vernisáže, bazárky, sbírky a povídání si se zajímavými lidmi. Také se můžete setkat s lidmi z depozita. U nás víte komu pomáháte.

Můžou nějak ostatní napomoct kavárně k lepšímu rozjezdu?
Momentálně je pro nás stěžejní projekt na Startovači, kde se snažíme pomocí odměn vybrat penízky na kočičí vybavení. Jinak každý kdo nabídne jakoukoliv pomoc bude vítán.

Nyní jsme ve fázi rekonstrukce prostor, například hledáme hodného architekta, který by nám nakreslil plánek prostor pro úřady.  Také se snažíme najít obchod, který by nám alespoň částečně sponzoroval stelivo Sanicat, které je při nás nejlepší a nastavil rozumné ceny na kočičí potřeby, přeci jen každá ušetřená korunka pomůže ošetřit více kočiček. Možností jak nám pomoci je spousta a my jsme za každou pomoc rádi. :)

 

Tak co myslíte, líbí se vám tento nápad kočičí kavárny? Pomáhat je třeba a zvířátek bez domova je bohužel stále po světe mnoho a když můžeme pomoct alespoň nějakým z nich, hned má člověk lepší pocit na srdci. :)

Kavárnu můžete podpořit i vy sami!!!

Lze to samozřejmě finančně na již zmiňovaném startovači, kde je třeba vybrat 186 860 Kč. Tato pomoc pokryje kavárně vznik karantény (což je hlavně 10 kovových kotců), vybavení do kočíčí odpočívárny a ostatní věci pro kočičky. Stavební úpravy kavárny si Katty a její přítel financují sami a není to malá částka, proto bude skvělé, když se podaří alespoň na ostatní věci vybrat na startovači. Momentálně je vybráno 15%, přispělo 65 startérů a zbývá ještě 20 dní. Pokud se určená částka nevybere, startovač bohužel všem přispěvatelům peníze vrátí. Takže prosím, pokud máte aspoň nějaké drobné na účtě, pomozte! :) 

www.startovac.cz/projekty/toulavy-raj/

Za příspěvky na startovači si navíc můžete vybrat nějakou "odměnu", jako je třeba voucher na konzumaci v kavárně, frisbee, nějaké krásné věcičky s logem kavárny, hodiny, termohrnek. Taky můžete mít v kavárně svoji vlastní židli. :) Co mě nejvíc zaujalo je třeba masáž kočičími tlapičkami nebo třeba možnost napsat jméno někoho, koho nemáte zrovna v lásce, na kočičí záchod a dostat fotku na památku. :D :)


Toulavý ráj můžete taky podpořit tím, že o něm dáte vědět svým známým. Čím více lidí o kavárně bude vědět, tím lépe.

Vůbec nezáleží na tom, jestli bydlíte v okolí nebo ne, Kroměříž je moc krásné město a tak sem jezdí spoustu lidí i na výlety a není nic příjemnějšího, než si při výletování zajít na kafíčko nebo něco na osvěžení. :) No a lidé z okolí určitě zavítají častěji a tím se určitě najde spoustu těch, kteří dají kočičkám nový domov.

Kavárna má své webové stránky a samozřejmě také facebook:

Proto sdílejte, sdílejte sdílejte, ať jste odkudkoliv! :)
Ať už tento článek nebo přímo startovač či webovky a facebook kavárny.

Pokud se budete chtít domluvit na jakékoliv jiné pomoci, můžete se ozvat přímo na tyto kontakty:

mail: kavarna@toulavyraj.cz
tel.: Pepa 608752349,  Katty 774198894

https://www.blogger.com/share-post.g?blogID=8910524197833132932&postID=1704350710294758848&target=facebook

 Tento článek není nijak sponzorovaný,
pro napsání jsem se rozhodla jen já sama
a nárokuji si za to maximálně pár kočičích pomazlení.
 =^.^=


                                                               AKTUÁLNĚ                                                               

20. 4. 2017
Projekt na Startovači byl už před několika měsíci ukončen. Díky i za Katty všem, kteří jste pomohli! :) Podařilo se vybrat krásnou částku na podporu kavárny. :) Pokud chcete ještě stále kavárnu podpořit, můžete si zakoupit věci s logem kavárny na facebookové události Dárečky pro kočky. Případně se můžete domluvit přímo na mailu kavárny na jiné pomoci, třeba s prací na kavárně nebo čímkoliv, co vás napadne. ;)

Otevření kavárny se bohužel oddálilo, ale nebojte se nic, už se to blíží! :) S Katty jsem pravidelně v kontaktu a vidím to všechno alespoň malinko z jejího úhlu pohledu. Na kavárně bylo a stále je spousta práce, navíc se v minulých měsících objevilo i pár problémů, ale Katty to statečně zvládá a jsem si jistá, že už v létě si tam dáte nějakou dobrou zmrzku nebo kávičku ve společnosti koček. :) Pokud budete mít na kavárnu nějaký dotaz, můžete samozřejmě psát buď již na uvedené kontakty nebo klidně mě, pokud budu vědět, podám vám nějaké info i z mé strany. :) Buďte prosím trpěliví, místo pro kavárnu se kompletně předělává a rekonstruuje, takže to stojí hodně úsilí a peněz a nic není tak jednoduché, jak by se některým mohlo na první pohled zdát. ;)

Určitě sem budu přidávat další aktuální info. Navíc jsem pozvaná na otevíračku, takže určitě potom bude další článek už přímo z kavárny a otevíračky. :)

29. 6. 2017
Práce na kavárně pořád pokračují a už to tam vypadá docela k světu! Všechno můžete sledovat na fb stránce kavárny, kam Katty přidává i fotky toho, jak všechno postupuje. :)



31. 1. 2018
Kavárna bude už brzy otevírat! Navíc je už i na instagramu. Mrkněte, jak nádherně to tam vypadá. :) r

7 komentářů:

  1. Sakra, sakra, sakra! Co to? Vím, že jsem ti sem psala před pár dny komentář a teď, otevřu blog, že omrknu další komentáře a nikde nic :O :D asi chyba v matrixu.
    Každopádně psala jsem o tom, jak obdivuju každýho, kdo nemyslí jen na sebe, ale kouká i okolo. Nápad kočičích kaváren je podle mě super, už jen díky tomu, že jsem od malička kočkomil. Bohužel přítel je těžkej alergik, takže mám po hehe a kočičí kavárny jsou asi jediná možnost, jak se s nima "poňuchňat" ;D .. U nás na jihu jsem ještě na žádnou nenarazila, proto doufám, že se tahle věc co nejdřív rozšíří. :)
    Jinak místečko si vybrali moc pěkný. Až ho kompletně zařídí, bude to útulný místečko k odpočinku :) A další plusový body za raw a vegan dezerty a pití! Je vidět, že zvířata jim nejsou lhostejný a pomáhají jim i timhle směrem :)
    Ikdyž myslim, že se k nim asi jen tak nedostanu, tak doufám, že ty tam za mě budeš pečená vařená! :)
    Michelle B :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to netuším, kam to zmizlo! Mě se tu žádný koment vůbec neobjevil a už vůbec jsem žádný nemazala. o.O

      Jinak to udělej třeba jako Katty, její přítel taky alergik a nesnese moc kočičky doma, tak si založili kočičí kavárnu a ona bude mít kočičky tam a ještě jim pomůže. :D :)

      Vymazat
  2. Kdykoliv jsme jeli domů, tak jsem si říkala, jak nějakou kočičí kavárnu navštívím, ale vždycky z toho bohužel sešlo. Tak doufám, že se mi jednou poštěstí.

    Káťa na mě působí jako člověk se srdíčkem na pravém místě, tak jim moc přeji aby jim to všechno vyšlo přesně tak jak chtějí a aby co nejvíc chlupáčů našlo svůj domov:) A já doufám, že až se zase jednou vrátíme domů, že už kavárna bude hotová a já se konečně do té kočičí kavárny podívám:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ježíš holky, já jsem úplně dojatá, když čtu vaše komentáře. Doufám, že se brzy uvidíme, snad se nám povede kavárnu otevřít co nejdřív... Blíží se zima:-| Katty

    OdpovědětVymazat
  4. Musím uznat, že to vypadá vážně moc hezky. A ty ideály spojené s pomáháním..super! Musím přiznat, že ač máme jednu malou sametovou můru doma, kočičí kavárny mě upřímně děsí. Nejspíš to bude tím, že na Rhodu jsme při večeři v taverně zažili invazi asi deseti koček. Šel z nich strach..�� Každopádně mám kamarádku,která kočičí kavárny miluje, tak je asi jen otázka času, kdy mě tam zatáhne..��

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi zajímavý článek, já jsem v kočičí kavárně byla jen jednou - v Praze a prostředí se mi líbilo, kočky taky, ale ta obsluha byla příšerná a vlastně ještě teď by tam měl přítel čekat na neperlivou vodu, kterou si tenkrát objednal :D Strávili jsme tam cca hodinku a během té hodiny obsluha nebyla schopná přinést ani tu vodu :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kočičí kavárny jsou fajn : Je super, že se u Vás toho chytli šikovní lidé, i dkyž tatkový kvarány, teda spíš její otevření, provor, hygiena a efektivita není lehká řešit, no a to nemluvím o řádu pro dětičky, ale držím palce, ať je kavárička brzy otevřená. Do Kroměříže se jezdíme občs kuknout, tak tohle by byla naše první zastávka :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za tvůj komentář, určitě si ho přečtu a ráda i odpovím. :)